Darmmicrobiota

Hoe werkt een gezond vaginaal microbioom?

Elke vrouw die ooit een vaginale infectie heeft gehad, weet hoe vervelend het is als het evenwicht down there verstoord is.
Hoe kunnen vrouwen hun vagina gezond houden? Dat heeft alles te maken met het vaginale microbioom en de juiste bacteriën

"Hoog tijd dat we het vrouwenlichaam anders bekijken!"

Veel vrouwenklachten worden niet juist gediagnosticeerd en worden sneller afgedaan als stress, depressie, angst en paniek, terwijl het om een onderliggend probleem gaat.
Het is hoog tijd dat we meer aandacht gaan besteden aan specifieke vrouwelijke klachten.

Darmen zijn de dirigent van onze gezondheid

De afgelopen decennia is de interesse in de darm als ‘dirigent’ van onze gezondheid gestaag gegroeid.
Onderzoek toont aan dat de 38.000 miljard bacteriën in onze darmen enorm belangrijk zijn voor veel processen in ons lichaam, zoals de stoelgang, het immuunsysteem, honger,…
Of het darmmicrobioom van vrouwen verschilt van dat van mannen blijft een open vraag.

Slaap, stress en PDS

Het belang van onze microbiota blijft verbazen. Meer onderzoek leidt tot telkens weer nieuwe inzichten en onderzoekspaden. Volgens recent onderzoekt zouden de micro-organismen in onze darm een mogelijke regulerende factor zijn van slaap, stress en het prikkelbaar darmsyndroom (PDS).

Darmmicrobiota & COVID-19: welke rol?

Het Coronavirus veroorzaakt een overreactie van het immuunsysteem, wat ernstige gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen. Het defensiemechanisme ondersteunen, in plaats van het extra te stimuleren, zou een voordelig effect hebben. Darmmicrobiota & Covid-19: welk verband?

Microbiota & immuunsysteem

Het immuunsysteem heeft als taak om het lichaam te beschermen tegen pathogene micro organismen. Het zorgt ook voor de opruiming van vreemde celstructuren (zoals dood weefsel en tumorweefsel). Het beschikt hiervoor over aspecifieke, aangeboren mechanismen en specifieke, aangeleerde mechanismen.

Het aspecifieke immuunsysteem omvat verschillende elementen die het binnendringen van pathogenen in het lichaam tegengaan. Voorbeelden zijn maagzuur en speeksel maar ook de huid beschermt ‘passief’ tegen indringers. Sommige immuuncellen, fagocyten in het bloed bijvoorbeeld, vallen ook onder de noemer van het aspecifieke immuunsysteem. Deze zijn in staat om een vreemde agens te herkennen en zo snel als mogelijk onschadelijk te maken.

Het effect van voeding op de darmmicrobiota: stand van zaken

Uit deze literatuurstudie blijkt dat voeding een grote rol speelt in de samenstelling van de darmmicrobiota, en dat ons voedingspatroon gunstige, maar ook potentieel schadelijke gevolgen kan hebben.

Geestelijke gezondheid: de rol van de hersen-darm-as

Wanneer de hersen-darm-as besproken wordt, komt onvermijdelijk ook het mentale welzijn aan bod. Er is een evidente link dat nog maar recent wordt bestudeerd. Prof. Dinan, professor in de psychiatrie deelde zijn eigen ervaring tijdens het seminarie “De hersen-darm-as uitgeklaard”.

Metaboolsyndroom

Overgewicht is een groot probleem met ernstige gevolgen voor de gezondheid.[1] Er zijn verschillende chronische aandoeningen die nauw samenhangen met overgewicht. Het metabool syndroom (ook wel insuline-resistentiesyndroom) is de laatste jaren regelmatig in het nieuws geweest.

Ongeveer 25% van de (volwassen) wereld bevolking heeft te maken met het metabool syndroom. Deze mensen hebben een zeer verhoogd risico op het krijgen van (en overlijden aan) hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of beroerte.[1]

De kracht van micro-organismen

De kennis over de invloed op onze gezondheid van deze, voor het oog onzichtbare, organismen groeit. Micro-organismen zijn niet langer “alleen maar” orkestleden voor onze vertering, maar ook voor ons “tweede brein”.

De darmmicrobiota speelt een belangrijke rol in onze immuniteit, stressbeheersing en memorisatie. De darm micro-organismen goed voeden is dan ook een prioriteit. Welke factoren de darmmicrobiota beïnvloeden en hoe dit proces precies verloopt, is uiteraard de hamvraag. De kennis op dit terrein groeit gestaag en er worden nieuwe mechanismen ontsluierd.

Samenstelling in functie van de plaats

Elk onderdeel van het maagdarmkanaal heeft zijn eigen specifieke microbiota, aangepast aan de lokale omgeving (pH en zuurstofgehalte).

Zo is in de maag de pH lager en is in de dunne darm het zuurstofgehalte hoger dan in  het colon. De maag is relatief dunbevolkt met minder dan 103 KVE/ml.

Verband tussen immuniteit, microbiota en vitamine D

Volgens een nieuwe studie zou een tekort aan vitamine D negatieve gevolgen hebben op de werking van ons immuunsysteem en het ontwikkelen van auto-immuunziekten in de hand werken. Een vitamine D deficiëntie zou namelijk de darmmicrobiota en de barrièrefunctie van de darmwand aantasten.

Mentale gezondheid, een link met de hersen-darm-as

Het jonge, maar sterk groeiend onderzoek naar de hersen-darm-as wijst op een belangrijke link met de mentale gezondheid. Recente studies associëren de darmmicrobiota bijvoorbeeld met ziekten, zoals depressie en schizofrenie.

Depressie en het darmmicrobioom

Recent werd uit onderzoek een vierde enterotype waargenomen van dysbiotische aard. Deze heeft een link met diverse ziekten, waaronder depressie. Een belangrijke conclusie uit de voordracht van prof. Raes tijdens het seminarie “De hersen-darm-as uitgeklaard”. Herbekijk het.

Tijdens een seminarie rond de darmmicrobiota mag een gerenommeerd expert als prof. Raes niet ontbreken. Hij is expert-spreker van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie, universiteit van Leuven.

De gastro-enterologische kijk op de hersen-darm-as

De hersen-darm-as is een fascinerend communicatiekanaal tussen de darmen en het brein. Het is complex maar indrukwekkend hoe de hersenen en het brein in relatie staan. De gastro-enterologische kijk op de hersen-darm-as werd voorgebracht door prof. Brummer tijdens het seminarie “De hersen-darm-as uigeklaard”. Herbekijk de opname.

De herziene hygiënehypothese

Er is lang gespeculeerd over de relatie tussen onze schone manier van leven en de toename van immuunziekten zoals allergieën en auto-immuniteit.

Binnen de zogenaamde hygiënehypothese werden deze ongewenste effecten toegeschreven aan een verminderde blootstelling aan ziekteverwekkers zoals potentieel pathogene bacteriën, parasieten en virussen.[1] De oplossing zou liggen in het minder hygiënisch gaan eten en leven.