1. Ziemer et Gibson, 1998; Fooks et al., 1999; Steer et al., 2000.
Darmmicrobiota
Samenstelling in functie van de plaats
Een samenstelling op elk niveau
Elk onderdeel van het maagdarmkanaal heeft zijn eigen specifieke microbiota, aangepast aan de lokale omgeving (pH en zuurstofgehalte).
Zo is in de maag de pH lager en is in de dunne darm het zuurstofgehalte hoger dan in het colon. De maag is relatief dunbevolkt met minder dan 103 KVE/ml.
Het aantal bacteriën in de dunne darm, ongeveer 104 KVE/ml, wordt beperkt door
– de snelle doorgangstijd
– de maagzuur
– de galzouten
In het lagere gedeelte van de dunne darm vertraagt de beweging van de darminhoud en stijgt de microbiële populatie tot 106 KVE/ml. De microbiële gemeenschap in het colon is uitermate complex en divers. Het aantal micro-organismen is er zeer hoog (1010 tot 1012KVE/ml).[1]