Probiotica

Hoe probiotica kiezen?

Het aanbod van producten met probiotica is de laatste jaren flink toegenomen. Dat maakt het soms lastig om te kiezen. Hieronder vind je een aantal punten waar je op kunt letten.

LcS voor meer lactobacilli en bifidobacteria in de darmen

De unieke LcS-bacteriën hebben een positieve invloed op de darmmicrobiota van de gastheer. Wetenschappelijke studies tonen aan dat na inname van Lacticaseibacillus paracasei Shirota (LcS), het aantal lactobacilli en bifidobacteria in de darmen stijgt.

Vitamine D en probiotica: een gezondheidsbevorderende synergie

De darmmicrobiota en vitamine D hebben elk een essentiële rol voor de gezondheid en komen sinds vorig jaar meer in de actualiteit. Volgens recent onderzoek is een synergetische suppletie van vitamine D en probiotica sterker dan de afzonderlijke inname ervan.

Verzorgingstehuizen: kostenbesparing dankzij probiotica

Het gebruik van probiotica bij chronische constipatie is goed gedocumenteerd, ook in verzorgingstehuizen. Welk effect heeft de toediening ervan bij ouderen op de gebruikelijke constipatie-uitgaven? Dit artikel onderzocht het economische potentieel in verzorgingstehuizen.

Probiotica: wat is het advies van de huisarts?

Er bestaan tot op heden geen aanvaarde gezondheidsclaims met betrekking tot probiotica, toch is er reeds veelbelovend onderzoek gevoerd naar de relatie met de gezondheid. Hoe percipieert de huisarts probiotica en wat is zijn advies naar patiënten toe?

Probiotica bij artrose

Artrose of osteoartritis is moeilijk te behandelen omdat de ziekte vele oorzaken kan hebben. In de meeste gevallen wordt de aandoening veroorzaakt door mechanische factoren (repetitieve bewegingen, herhaaldelijke microtrauma’s van het gewricht enz.), maar ook genetische factoren kunnen een rol spelen.

Overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging zijn eveneens belangrijke factoren.

Probiotica bij antibioticagebruik

Ongeveer 25% van de patiënten die antibiotica gebruikt, krijgt antibiotica-geassocieerde diarree (AAD). Bij ziekenhuispatiënten is AAD de belangrijkste oorzaak van diarree.[1][2] AAD ontstaat doordat de microbiota uit balans is gebracht. Vooral bij oudere ziekenhuispatiënten wordt de diarree vaak veroorzaakt door infectie met Clostridium difficile (CDAD).

De werkingsmechanismen van probiotica

De werkingsmechanismen van probiotica zijn complex en lopen uiteen van competitie van de bacteriën voor bindingsplaatsen op de darmwand tot modulatie van het immuunsysteem.[1] [2] [3] [4] [5]

Het overzicht van werkingsmechanismen op deze pagina is niet volledig; in de lijst staan voorbeelden die op dit moment onderzocht worden. Voor alle werkingsmechanismen geldt dat de effecten van probiotica stamspecifiek zijn.