LcS: de recente studies

L. casei Shirota en examenstress

Een interventiestudie door een Japanse onderzoeksgroep onder leiding van dr. Nishida probeerde te achterhalen of we symptomen van stress kunnen controleren door in te werken op de darmmicrobiota.

Voor deze studie vormden 140 studenten geneeskunde in voorbereiding op een belangrijk nationaal examen het staal voor een populatie met stress. Ze kregen gedurende acht weken de probiotische bacterie L. casei Shirota of een placebo voorafgaand aan het examen. De subjectieve angst, die werd geëvalueerd aan de hand van vragenlijsten, bleek niet te verschillen tussen de placebogroep en de probioticumgroep.

LcS stimuleert de mucosale immuniteit

Om infecties te bestrijden moet het immuunsysteem doeltreffende bescherming kunnen bieden. De microbiota speelt hierin een belangrijke rol. Gespecialiseerde immuuncellen communiceren aan het oppervlak van de slijmvliezen met de daar aanwezige bacteriën, en geven relevante immuunsignalen door aan het lichaam. Eén daarvan, het secretoire immunoglobuline A (secretoir IgA)

De rol van LcS bij infecties in woonzorgcentra

In dit dubbelblinde gerandomiseerde onderzoek met controlegroep in woonzorgcentra kregen zowel de bewoners (gemiddelde leeftijd 85 jaar) als het zorgpersoneel (gemiddelde leeftijd 37 jaar) dagelijks gedurende zes maanden een gefermenteerde melkdrank op basis van LcS of een placebo.

Slokdarmkanker & synbiotica

Slokdarmkanker heeft zware gevolgen voor de voeding van de patiënt, net als de behandeling en de bijwerkingen. Patiënten met slokdarmkanker in een gevorderd stadium hebben het in dat opzicht extra zwaar.

Het effect van LcS op de stoelgangsconsistentie

De dagelijkse inname van een gefermenteerde melkdrank met  Lactobacillus casei Shirota heeft een positieve invloed op de consistentie van de stoelgang bij personen met constipatie, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Eerder onderzoek bij personen met constipatie (Miller et al. 2017) kon het voordelig effect van probiotica aantonen op het stoelgangspatroon. Zo zouden Lactobacillen en Bifidobacteriën de transittijd en stoelgangsfrequentie beïnvloeden.

LcS bij sporters: eerste veelbelovende pistes

Bovenste luchtwegeninfecties zijn de meest voorkomende acute ziekten bij atleten. Onderzoek hiernaar is nochtans gering. Kan probiotica een rol spelen voor de atleten? Deze eerste studies met LcS bij sporters en marathonlopers tonen beschermende werking tegen bovenste luchtwegeninfecties.

Hoe gaat het lichaam pathogene kolonisatie tegen?

De darmmicrobiota speelt een hoofdrol in de bescherming van het organisme tegen pathogene bacteriën. Welk mechanisme schuilt zich achter de strijd tegen pathogene kolonisatie? Wat kunnen we doen om dit verder te ondersteunen?