LcS : études récentes

LcS bij sporters: eerste veelbelovende pistes

Bovenste luchtwegeninfecties zijn de meest voorkomende acute ziekten bij atleten. Onderzoek hiernaar is nochtans gering. Kan probiotica een rol spelen voor de atleten? Deze eerste studies met LcS bij sporters en marathonlopers tonen beschermende werking tegen bovenste luchtwegeninfecties.

De prevalentie van respiratoire infecties bij atleten blijft tot op vandaag onduidelijk. Zo ook het voorkomen van de symptomen, de duur en de last die de virale infectie met zich meebrengt. Symptomen lijken eerder mild waardoor veel sporters hun activiteiten blijven voortzetten. Onderzoekers die zich in het onderwerp interesseren bestuderen daarom hoe deze ongemakken kunnen voorkomen worden.

Lees ook: Sporters en hun darmmicrobiota: wat zegt de wetenschap?

Lactobacilli voor de immuniteit

Het leveren van fysieke inspanningen is een complex proces dat, naast het musculaire systeem, ook cardiovasculaire en respiratoire factoren impliceert. Wetenschappers verdiepen zich in de materie en onderzoeken atleten en vrijetijdsporters, op zoek naar antwoorden over de prestaties en de gezondheid van deze individuen. Het lichaam van atleten op alle vlakken ondersteunen heeft wellicht een invloed op de prestaties en kan de sporter mogelijks naar een hoger niveau brengen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat Lactobacilli het mucosale en systemische immuunsysteem kunnen regelen. De vraag stelt zich of dit ook van toepassing is bij atleten. De eerste studies naar het effect van LcS bij sporters op het voorkomen bovenste luchtwegeninfecties hebben veelbelovende resultaten.

Meer over sport, voeding en darmgezondheid in dit ebook Voeding & Sport!

LcS bij sporters: minder bovenste luchtwegeninfecties

Een eerst dubbelblind en placebogecontroleerd onderzoek werd uitgevoerd bij 58 sterk actieve volwassenen over een periode van 16 weken. Het voorkomen van bovenste luchtwegeninfecties lag significant lager in de groep die dagelijks LcS toegediend kreeg. Het aantal deelnemers die minstens 1 luchtwegeninfectie kreeg, lag 36% hoger in de placebogroep. Dit onderzoek werd uitgevoerd tijdens trainingen en competities in de wintermaanden.

Aan een ander onderzoek uitgevoerd in Brazilië namen 42 marathonlopers deel. Ze namen dagelijks een gefermenteerde melkdrank met 40 miljard LcS of placebo in.

Dit deden ze 30 dagen voor de marathon. De placebogroep toonde net na het lopen van de marathon, hogere hoeveelheden pro-inflammatoire cytokinen, lagere salivaire IgA en antimicrobiële peptiden in vergelijking met de LcS groep en de analyses voor de marathon.
In de LcS groep daarentegen, werden hogere anti-inflammatoire niveaus waargenomen en bleven de hoeveelheid salivaire secretoir IgA (sIgA) en antimicrobiële peptiden constant.

De dagelijkse inname van LcS heeft een positieve invloed op de bovenste luchtwegeninfecties. Een hypothese hiervoor is dat dit de salivaire sIgA op niveau houdt.

Meer details in het verslag van de webinar: Sport & Darmmicrobioom

 

Om het maximale uit het atletische lichaam te halen, wordt op alle niveaus ingezet. Naast cardiovasculaire en respiratoire vorderingen, heeft een competitieve sporter een sterke emotionele status nodig. Wellicht speelt de hersen-darm-as hier een rol, bij het reguleren van de motivatie en het emotionele welzijn.
Graag de webinar “Voeding, microbioom en gezondheid van de sporter” herbekijken? Dat kan hier!

 

Graag de webinar “Voeding, microbioom en gezondheid van de sporter” herbekijken? Dat kan hier!