Probiotica

Hoe probiotica kiezen?

Het aanbod van producten met probiotica is de laatste jaren flink toegenomen. Dat maakt het soms lastig om te kiezen. Hieronder vind je een aantal punten waar je op kunt letten.

Kwaliteitskenmerken

– Is er onderzoek gedaan met zowel de bacteriestam als met het eindproduct? De toedieningsvorm is vaak van invloed op de werking. [1]

– Zijn de probiotica in het onderzoek goed gekarakteriseerd, met andere  woorden: is tot op stamniveau bekend welk(e) micro-organisme(n)  is/zijn gebruik.

– Staat de naam van de bacterie volledig op de verpakking vermeld? Een  bacterie heeft zowel een familienaam als een soort- en stamnaam.
Producten met goede bacteriën waarvan de naam niet volledig op de verpakking staat, zijn meestal geen echte probiotica.

Zitten er genoeg bacteriën in het eindproduct?

Controleer of het minimum aantal levende bacteriën op de verpakking staat. In het spijsverteringskanaal leven grote hoeveelheden bacteriën: van 1×102 tot 1×103 in de maag tot 1×1010–12 Colony Forming Units of CFU /ml in de dikke darm. Wil je effect sorteren, dan moet je per portie voldoende probiotica innemen. De algemeen aanvaarde minimale hoeveelheid is 1 miljard (1×109 CFU) bacteriën per gebruiksmoment.[2][1]

Wat voor onderzoek is er gedaan?

Is er een proefdierexperiment uitgevoerd, een interventiestudie of een Randomised Controlled Trail (RCT)? Gaat het om een open of (dubbel)blinde RCT, met of zonder placebo? Is er een review of meta-analyse gedaan? Ga goed na om wat voor soort onderzoek het gaat.

Zuivel, poeder of pil: wat is beter?

Uit de literatuur blijken preparaten met meerdere stammen (multistrain) niet effectiever te zijn dan producten met één stam (monostrain). Omdat de effecten stam- en productspecifiek zijn, is het goed om bij de fabrikant na te vragen welke onderzoeken er gedaan zijn met een specifiek product. Normale doseringen zijn voldoende om een effect te bewerkstelligen. Het is wel belangrijk dat je per gebruiksmoment minimaal 1 miljard goede bacteriën binnenkrijgt. Voor de meeste bekende zuivelproducten betekent dit dat één cupje of flesje voldoende is. Bij preparaten zijn er grote verschillen met betrekking tot de inhoud en aantallen bacteriën. Het is aan te raden goed de verpakking te lezen.[3]

[1] « Probiotics: A Consumer Guide for Making Smart Choices », International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics, https://isappscience.org/, 6/10/2014. 

[2] Probiotic microorganisms in food: Properties, benefits, safety and enumeration, Dairy Science Food Technology.

[3] Ritchie M.L., Romanuk T.N., PLoS ONE, 18/04/2012,  7(4): e34938.